tiistai 8. tammikuuta 2013

Rypsiöljypuristin, 7.1.2013

Olimme ensimmäisiä jotka testasivat koulun rypsipuristinta, joten alussa oli hieman ongelmia saada työ kulkemaan.

Alussa jouduimme puhdistamaan puristimen suuttimen, koska sinne oli tehtaan koeajosta jäänyt rypsiä joka oli kovettunut suuttimeen. Suutin irtoaa neljästä mustasta kuusiokolo ruuvista, suuttimen päässä oleva isomutteripää kannattaa aukaista jakoavaimella ennen suuttimen irroittamista koneesta. Liotimme sitä vedessä ja saimme sen puhtaaksi puukolla ja ruuvimeisselillä.


Suuttimen sisällä on ruuvi joka puristaa siemeniä


Kun olimme kiinnittäneet suuttimen takaisin paikoilleen aloimme täyttää laitteessa olevaa puhdistajaa. Siemenet imettiin ylhäällä olevaan säiliöön, kun säiliö oli täynnä imuri sammutettiin ja siemenet valuivat säiliöstä roskan erottimeen.



Kun roskan erotin oli pyörinyt jonkin aikaa aukaisimme säiliön pohjassa olevan venttiilin ja siemenet valuivat puristimeen.

Puristimen suutinta tuli lämmittää ensin 60-70 asteeseen, lämmitys tapahtui laitteessa suuttimen ympärillä olevalla lämmityspannalla. Lämmitys aikaa säädetään laitteessa olevalla ohjausyksiköllä.


Kun suutin on lämmennyt laite käynnistyy itsestään tietyn ajan kuluttua (300 s) mutta aikaa voi muuttaa ohjausyksiköstä.
Puristimen käynnistyttyä suuttimesta alkoi valua öljyä ränniin josta se valui letkua pitkin astiaan, jossa oli harsoa siivilässä koska laitteessa oleva selkeytin on turha koska öljyä tulee niin vähän.
Kuvassa ensimmäiset öljy pisarat, öljyn seassa tuli aluksi vähän "rehua" jonka kuuluisi tulla suuttimen päässä olevasta putkesta.

Puristimen oltua päällä n.5 minuuttia alkoi laite toimimaan kunnolla ja suuttimen päässä olevasta putkesta tuli ensimmäiset "rehupötköt".
Puristimen oltua päällä jonkin aikaa öljyä kertyi ränniin enemmän ja enemmän, astiakin täyttyi hieman ja rehupötköä tuli aika paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti