sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Biodiesel, 21-23.1.2012

Teimme rypsiöljystä biodieseliä koulun laitteistolla joka hankittiin viimevuonna. Aloitimme työn tutustumalla laitteistoon ja täyttämällä reaktio tankin rypsiöljyllä. Laitoimme öljyä n.70L ja annoimme sen lämmetä viikonlopun yli n. 40 asteeseen. Kun tulimme maanantaina kouluun kierrätimme öljyä säiliössä laitteiston pumpulla jotta se lämpenisi tasaisesti.

Reaktio tankin näyte venttiilistä otettiin näyte titrausta varten. Titraus suoritettiin sekoittamalla 10ml metanolia ja 1ml rypsiöljyä, siihen lisättiin 4 tippaa indikaattoriliuosta ja titrattiin 0,1mol NaOH liuoksella.
Siten saimme tietää paljonko laitamme KOH:ia eli kaliumhydroksidia metanolin sekaan. Punnitsimme tarkasti tarvittavan määrän KOH:ia.

Aloitimme PreMix:in teon eli lisäsimme pieneen säiliöön 14L metanolia ja kaadoimme kaliumhydroxidi rakeet sekaan, aloitimme pumppaamisen välittömästi ettei KOH kovetu säiliöön vaan liukenee metanoliin.


Kun kaikki rakeet olivat liuenneet metanoliin laitoimme kierrätys pumpun sekoittamaan PreMixin rypsiöljyn kanssa. Pumppu kiettätti seosta automaattisesti tunnin ajanm, jonka jälkeen annoimme sen laskeutua tunnin ajan.

Tunnin kuluttua glyseroli oli valunut pohjalle, joten aloitimme sen siirtämisen glyseorin keräys tankkiin. Laitoimme glyseroli takin lämmityksen hyvissä ajoin päälle että se kerkesi lämmetä. Laitoimme alipaineen imemään glyserolin sille tarkoitettuun säiliöön. Kun glyseroli oli poistunut putkessa alkoi näkyä vaaleaa liuosta (glyseroli tummaa). Laitoimme venttiilin kiinni. Tislasimme alipaineella glyserolista metanolin sille tarkoitettuun tankkiin (metanole tislautuu alipaineessa 40 asteessa).




Otimme glyserolin säiliöstä kanisteriin talteen ja sitä tuli aika paljon, mutta emme ole keksineet sille käyttötarkoitusta.



Kun glyseroli oli erotettu biodieselistä siirsimme sen pesutankkiin joka oli lämmitetty ja sen pohjalle oli laitettu vettä niin että pohjalla olevat putket täyttyivät. Kun biodiesel oli pesutankissa täytimme sen vedellä kierrätys pumpun ala reunaan asti, koska laitteistossa oleva rajakytkin ei toimi.
 Kun tankki oli täytetty annoimme sen olla 2 tuntia, jonkajälkeen aloimme poistaa saippuaa tankin pohjaltajoka oli valunut tankin pohjalle.


Kun kaikki saippua oli tullut tankista alkoi tulla biodieseliä joka on kellertävän väristä joten laitoimme hanan kiinni.


Mittasimme pH paperilla pesuveden pH:n joka oli aluksi n.10 joten jouduimme pesemään biodieselin uudelleen.


Toisessa pesussa käytimme apuna "mikrokuplia", eli laitoimme tankkiin paineilmaa laitteistossa olevan alipainepumpun avulla.


Pesimme biodieseliä tunnin ja oimme saippuan ulos jolloin pH oli 7 ja biodiesel valmista.

Pesun jälkeen aloimme ottamaan siirtopumpun avulla biodieselin pesutankista suodattimien läpi jotka poistivat loput saippuan jäämät ja veden.


Biodieseliä tuli n. 65 litraa.


Testasimme biodieselin esteripitoisuuden erottamalla siitä reagoimattoman rypsiöljyn. Laitoimme 90ml metanolia ja 10ml biodieseliä 100ml Pilot- laitteistoon.


Saimme pitoisuudeksi 92%, joten testasimme valmistamaamme biodieseliä koulun aggregaatissa ja se toimi hyvin.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti