maanantai 3. joulukuuta 2012

Saippuan valmistus, 3.12.2012

Valmistimme saippuaa Natriumhydroksidista ja risiiniöljystä.

Saippuaa valmistetaan rasvasta ja natriumhydroksidista yleensä keittämällä. Myös kylmävalmistusmenetelmillä, sekä jatkuvalla tuotantoprosessilla saadaan nykyisin valmistettua saippuaa.
Rasvojen hajoamisreaktiota glyseroliksi ja rasvahapon suolaksi sanotaan saippuoitumiseksi. Rasvoja voidaan saippuoida myös kalsiumhydroksidin avulla.
Tässä työssä saipuoidaan risiiniöljyä, joka sisältää runsaimmin risiiniöljyhappoa (87 %)


Aloitimme työn valmistamalla 10% NaOH-liuosta, punnitsimme 5g NaOH:ta ja liuotimme sen 50ml:aan ionivaihdettua vettä.
Kuvassa valmis NaOH, risiiniöljy ja dekantteri lasi johon sekoitimme aineet.


Keitimme seosta keittolevyllä n.20 minuuttia kokoajan sekoittaen, taustalla kiehuu vesi jota lisäsimme seokseen kun se oli kiehunut n.20 min.



Lisäsimme seokseen vettä noin niin että astia oli noin puolillaan. Sekoitimme seokseen suolaa (NaCl) kunnes se tuli kylläseksi eli suolaa ei enää liuennut seokseen, sitä kutsutaan saturoitumiseksi.


Jätimme astian hetkeksi sekoittamatta jäähtymään. Jäähdytimme astiaa lisäksi kylmällä vedellä sekä lumella.

Seos jähmettyi kiinteäksi saippuaksi pienen jäähdyttelyn jälkeen.

Pohdintaa

Saippua on monien eri rasvahappojen natriumsuolojen seosta. Saippuaa voidaan valmistaa keittämällä rasvaa natriumhydroksidin kanssa.

Työ onnistui ihan hyvin, saippuasta pystyi käsissä puristelemaan kiinteän pallon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti