maanantai 10. joulukuuta 2012

Perunan tärkkelyspitoisuuden määrittäminen, 10.12.2012



Peruna sisältää n. 13-22% tärkkelystä, suurin osa siitä on vettä. Tärkkelys on veteen liukenevaa, se on perunan vararavintoa.



Työn tarkoitus oli määrittää perunoiden tärkkelyspitoisuus, liuottamalla perunaa veteen ja suodattamalla siitä kiinto-aine.

Aloitimme työn punnitsemalla ja pesemällä n. 500g perunoita. Otimme perunoita 506,4g

Raastoimme perunat sankkoon pienimmällä ja toiseksi pienimmällä raastinraudan osalla, jotta mahdollisimman paljon tärkkelystä saataisiin perunasta.. Lisäsimme astiaan n. 2 litraa vettä.


Laitoimme siivilään sideharsoa ja kaadoimme seoksen niiden läpi toiseen sankkoon.


Suodatettuamme seosta vedellä annoimme seoksen olla sankossa tunnin ajan jotta tärkkelys laskeutuisi sankon pohjalle.


Tärkkelyksen laskeuduttua poistimme sankosta veden imun avulla varovasti.


Imettyämme vedet pois sankosta punnitsimme dakantteri lasin ja laitoimme tärkkelyksen siihen.


Punnitsimme tärkkelyksen, kuvassa puntarin lukemana on pelkän tärkkelyksen paino märkänä.


Kuivasimme tärkkelystä kuivaus kaapissa n.1-2 tuntia 60 asteessa ja punnitsimme sen uudelleen, painoa tärkkelyksellä oli 63,3 g.

Punnittuamme tärkkelyksen laskimme saantoprosentin seuraavasti: tärkkelyksen paino / perunoiden paino * 100

         116,37 g/ 506,4 g * 100 = 12,49%

Tärkkelyksen paino Märkänä = 71,189 g
                                            Kuivana = 63,3 g
 
 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti